"Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější" Plutarchos

Ing. Iveta Steinerová



iveta.steinerova@gmail.com

Něco málo o PORTSKÉM víně

11.09.2022 08:01

Portské je ikonické fortifikované víno s bohatou historií vyrobené v portugalském údolí Douro. Typické portské je červené sladké víno, existují však i jeho bílé, suché a polosuché varianty. Růžové portské je nově vznikající kategorií. S výjimkou bílé varianty, která se podává chlazená, se portské víno servíruje při teplotě 14-18°C.

Portské podoblasti, vinice a odrůdy vinné révy

Údolí Douro je známé svými strmými terasovitými vinicemi, které skýtají výhled na řeku a rozprostírají se až do některých jejích přítoků. Ty byly označeny jako místo světového dědictví UNESCO. Hornatý terén poskytuje širokou škálu půd, aspektů a nadmořských výšek.

Přestože lze při výrobě portského použít kolem 82 odrůd révy (červené a bílé), doporučuje se asi 30. Nejpěstovanějších je však pouze 5 odrůd, které jsou obecně považovány za produkci těch nejlepších vín: Touriga Nacional, Tinta Baroca, Tinta Cao, Tinta Roriz a Touriga Franca.

Nově vyrobené víno se tradičně přepravuje po řece do přístavu Vila Nova de Gaia, ke zrání. Nachází se zde nesčetné množství sklepů, kde portské mnoho let zraje.

Portské se vyrábí přidáním hroznového destilátu do částečně zkvašeného hroznového moštu. Tím se zahubí kvasinky, ukončí se fermentace a ve výsledném víně se zachová asi 50 % přírodních cukrů.

Historie

Portugalsko vyrábí víno po tisíce let a stalo se důležitým vývozním artiklem od roku 1174, kdy bylo založeno Portugalské království. S tím přišel námořní obchod a výhodná poloha země u Atlantského oceánu upoutala pozornost obchodníků, zejména z Anglie. V roce 1386 byla podepsána smlouva mezi Portugalskem a Anglií o vytvoření politické a obchodní aliance, která tento vztah posílila. Ve druhé polovině 15. století se velké množství portugalského vína dováželo do Anglie často výměnou za vlnu nebo slanou tresku, známou jako „bacalhau“. Války Anglie s Francií a embarga na francouzské zboží v 17. století zvýšily poptávku po červených vínech, která by nahradila francouzský klaret, který zdobil lepší britské stoly.

S rozkvětem anglicko-portugalského obchodu s vínem rostla chuť anglických spotřebitelů na jemnější vína. Obchodníci se pustili do této velké příležitosti, cestovali do vnitrozemí po řece Douro, aby hledali kvalitnější vína. Na horním toku Doura, uprostřed skalnatých kopců a horkého klimatu, našli plnější a robustnější vína. Byl tu jen jeden problém. Tyto vinice se nacházely stovky mil od Viana do Castello, obchodního centra anglických obchodníků. Řešením bylo dovézt víno po řece Douro do Porta, města přímo u Atlantského oceánu, kde bylo naloženo na lodě mířící do Anglie. Aby bylo víno chráněno před dlouhou cestou po moři, bylo někdy obohaceno o brandy (dnes je proces fortifikace jiný – víno je fortifikováno během fermentace pro lepší integraci alkoholu, nikoli po zrání).  Víno již tehdy bylo známé jako „portské víno“ jak jej známe dnes.

Prvním anglickým průkopníkem v obchodu s vínem Douro byl Peter Bearsley, syn zakladatele společnosti  Taylor’s , o kterém se říkalo, že byl prvním anglickým obchodníkem s vínem, který podnikl nebezpečnou cestu do horní části Doura a hledal nejlepší vína. V roce 1755 rodina Bearsly jako první koupila vinice a začala vyrábět vlastní víno v Douro, což mělo velkou výhodu. Dnes panství poblíž Regua stále patří rodině Taylor.

V polovině 18. století se obchod s vínem a práva pěstitelů Douro staly horkým politickým tématem a do sporu vstoupil Marquês de Pombal. Založil Real Companhia das Vinhas do Alto Douro, první řídící orgán pro obchod, který v roce 1756 založil vymezenou oblast Douro – první takto chráněnou a definovanou vinařskou oblast na světě. Real Companhia začala stanovovat standardy pro výrobu portského a kontrolovala jejích dodržování.

V roce 1926 byl přístav Vila Nova de Gaia ustanoven jako výhradní místo skladování, zrání a lahvování vína. Až do roku 1986 se smělo veškeré víno do zahraničí vyvážet pouze z Vila Nova de Gaia.

Trh s Portských se za staletí velmi změnil. Dnes jsou největšími konzumenty Francouzi, kteří vypijí tohoto vína mnohem více než Britové. Obchod s portským však dodnes kontrolují z velké části Britové a některé podniky jsou dosud v rodinném vlastnictví. K nejznámějším firmám patří Cockburn, Croft, Graham, Sandeman, Taylor and Ware a další.

Styly portského

Ruby: nejlevnější portské vyráběné v největších objemech. Po fermentaci se skladuje v nerezových tancích, aby se zabránilo oxidaci a bylo dosaženo ovocného charakteru. Není určeno k archivaci.

Reserve Ruby: prémiový druh Ruby. Jedná se o více ročníková Porta  a mohou zrát ve dřevě 4 - 6 let.

Vintage: Portské vyrobené z jednoho jediného ročníku sklizně. Většina výrobců omezuje výrobu na nejlepší roky. V dobrých letech většina vinařských domů vyhlašuje ročník. Ačkoli se jedná o vrchol portského, vína stráví v dubu před lahvováním pouze asi 18 měsíců, poté jsou ukládány do sklepů k zrání v lahvi

Tawny: obvykle se vyrábí z červených hroznů, které pak zrají v sudech pro postupnou oxidaci a odpařování, ovlivňující barvu a poskytující ořechovo - karamelové aroma. Sladké nebo středně suché a často zpracované jako dezertní víno. Základní Tawny musí zrát ve dřevě alespoň tři roky.

Reserve Tawny zraje přibližně sedm let

Aged Tawny: víceleté směsi označené věkem, obvykle 10, 20, 30 nebo 40 let.

Colheita: ročníkové Tawny, které zrálo nejméně 7 let. Na rozdíl od Vintage Port může strávit dvacet let nebo i více v dřevěných sudech, než je lahvováno.

Rosé: styl vytvořený v roce 2008. Jedná se o Ruby, které je fermentováno podobným způsobem jako růžové víno s krátkým kontaktem na slupkách, aby získalo barvu.

Bílá: vyrobeno z bílých hroznů v široké škále stylů. Tradičně je nasládlé a často se podává v long drinku s tonikem.