"Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější" Plutarchos

Ing. Iveta Steinerová



iveta.steinerova@gmail.com

Ànima Negra - vinařství z Mallorky

21.12.2021 11:28

Dostalo se mi do ruky víno z Mallorky. Na Mallorce jsem nikdy nebyla a víno z této destinace jsem až do dnešního dne nechutnala. Vinařství Ànima Negra je mladé, vzniklo v roce 1994, ale i za tu krátkou dobu se rozšířilo do více než 40 zemí a přední světoví kritici se v hodocení shodují a dávají mu více než 90 bodů.

 

ÁN/2 pro mě bylo velké překvapení, protože jsem vůbec netušila, co se v lahvi s minimalistickou etiketou skrývá. Víno je vyrobeno z nejvýznamnějších autochtonních odrůd Mallorky: Callet, Mantonegro a Fogoneu. Ty představují více než 80 % směsi. Zraje ve francouzských a amerických barikových sudech po dobu 12 měsíců.

Barva vína temně rubínová, bohaté aroma lesního ovoce, švestkových povidel a koření (především badyán pepř a vanilka) se odráží i v chuti, která je doplněna šťavnatostí červeného zahradního ovoce a strukturou višní v čokoládě. V ústech je bohaté, dochuť je dlouhá s hebkými taniny.

Moc hezké víno na dlouhé zimní večery :-)

 

Ànima Negra - síla Středomoří

Vinařství vzniklo v roce 1994, zakladateli a dušemi jsou Miquel Àngel Cerdá a Pere Obrador, kteří svou filozofii pojetí vína nesou po celém světě již více než 25 let.

 

Vinařství Ànima Negra se nachází na jihovýchodě ostrova Mallorca, vyrábí svá vína ve starém „possessió“ Son Burguera. Tato budova, poblíž Felanitx, pochází z 18 století a vína se zde vyráběla od počátku, ještě něž vzniklo vinařství  Ànima Negra. Dříve se však jednalo o jednoduchá vína určená pro konzumaci místních obyvatel. 

 

Pěstování vinic s pokroky i neúspěchy a s důležitou vedlejší rolí pro hospodářství se stalo součástí kultury na Mallorce. Současná vinařská práce nedělá nic jiného, ​​než že zvěčňuje činnost předků; A právě v tomto kontextu se v roce 1994 narodila Ànima Negra. Na počátku vzniku Ànima Negra využitívala infrastruktury nabízené starým „possessió“ . Tak byla vyrobena první produkce a od té chvíle bylo ve vinařství neustále vylepšováno vybavení jako základní podmínka pro výrobu kvalitních vín. Vína, která dnes Ànima Negra produkuje se prodávají ve více než 40 zemích světa.

#ÀnimaNegra