Pantelleria je malý ostrov mezi Sicílií a Tuniskem, který je známý svou vulkanickou půdou a jedinečným mikroklimatem.
Passito di Pantelleria je výjimečné sladké víno, jehož historie sahá hluboko do minulosti. Již v roce 200 př. n. l, . v době kartaginského generála Magóna hovořilo o předchůdci tohoto vína. Jeho jedinečná chuť dala vzniknout mnoha legendám – například té o bohyni Tanit, která se snažila získat lásku Apollóna tím, že se vydávala za číšnici bohů a nahradila jejich obvyklý nápoj vínem z Pantellerie.
Passito di Pantelleria se vyrábí z odrůdy Zibibbo (Muscat of Alexandria) po staletí a získalo řadu významných ocenění. V roce 1900 bylo oceněno na světové výstavě v Paříži, v roce 1936 bylo popsáno jako jemné, sladké a sametové. Zásadním rokem byl 1971, kdy získalo označení DOC (Denominazione di Origine Controllata) jako třetí víno v Itálii. Roku 2014 pak UNESCO zapsalo tradiční techniku pěstování vinné révy "ad alberello" na Pantellerii mezi nehmotné dědictví lidstva.
Passito di Pantelleria je výsledkem jedinečné metody appassimento, při níž jsou hrozny sušeny na slunci, čímž ztrácejí vodu a koncentrují se v nich cukry a aromatické látky. Tento proces probíhá přirozeně pod širým nebem, což dodává vínu nezaměnitelný charakter.
Víno Passito di Pantelleria DOC 2022 Pellegrino
má zlatavou barvu s jantarovými odlesky. Ve vůni převažují tóny sušených fíků, sušených meruněk, vyzrálého exotického ovoce a medu. Na patře nabízí bohatou paletu chutí: sladkost kandované pomerančové kůry, hrozinek, myrty a jemného koření.
Ideální teplota pro podávání je mezi 10–12 °C.
N|ejlépe si ho vychitnáte z malých degustačních skleniček, které zdůrazní aromatické nuance.
Ideální párování je s tradičními sicilskými dezerty – mandlové sušenky, cannoli, crostaty s marmeládou či koláče s ovocnými náplněmi. Skvěle také doplní modré a pikantní sýry, foie gras nebo jako luxusní aperitiv.
Passito di Pantelleria je víno pro opravdové gurmány, kteří hledají jedinečný zážitek. Je to perfektní dárek nebo doplněk pro slavnostní příležitosti, který přinese nejen chuťový požitek, ale i kousek historie a legendy.