"Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější" Plutarchos

Ing. Iveta Steinerová



iveta.steinerova@gmail.com

Přemek Forejt - Signature Chef by Wines and Brands

20.01.2022 10:06

Přemka Forejta asi není nutno představovat. Proslavil se svou olomouckou restaurací Entrée a stal jedním z porotců kulinářské soutěže MasterChef Česko.

Narodil se v Brně, srdce ho táhlo k herecké kariéře, osud ale rozhodl jinak, a tak se vyučil kuchařem. Po roční praxi se rozhodl odjet do zahraničí a sbírat zkušenosti od tamních kuchařů. Téměř 4 roky vařil v Michelinskou hvězdou oceněné londýnské restauraci L’Autre Pied.  Po návratu pracoval v prestižní restauraci Koishi v Brně a v roce 2015 si Přemek Forejt otevřel v nevyužitých prostorách někdejšího olomouckého divadla svou restauraci Entrée, ve které si lze dát snad cokoli - od vdolků až po ústřice.

Prosadil se tak jako jeden z nejmladších a nejinspirativnějších šéfkuchařů Česka. V roce 2017 byla restaurace Entrée v prestižní anketě Maurerův výběr Grand Restaurant vyhlášena nejlepší v ČR.

 

 

 

 

 

Wines and Brands nabízí výjimečná vína inspirovaná výjimečnou a krásnou vinařskou krajinou jižní Francie.

Společnost Wines and Brands se zavázala k udržitelnému zemědělství, ekologické produkci, balení šetrnému k životnímu prostředí a nízké uhlíkové stopě díky blízkosti výrobních a distribučních míst. Organický přístup je logickým vyústěním procesu ochrany životního prostředí a specifického vývoje výroby vína.

Wines & Brands je alchymií mezi výjimečnými terroir jižní Francie a oddanými zručnými vinaři, představující 250 hektarů vinic rozprostírajících se v Châteauneuf du Pape, Côtes du Rhône a Languedoc Roussillon. Prestižní a rozmanitý terroir na jihu Francie, mezi pevninou a mořem, poskytuje optimální podmínky pro pěstování autentických odrůd hroznů bohatých na intenzivní a elegantní aroma.

Wines and Brands nabízí 10 značek vín, od základních až po prémiové. Jedná se o značky jako například Rares Terrois, Grand People Collection nebo Signature Chef. Každá kolekce je navržena s ohledem na konkrétní spotřebitelský cíl. Za každým z těchto vín jsou oddaní vinaři, kteří jsou nadšení pro svůj terroir a snaží se sdílet svou lásku k vínu prostřednictvím jedinečného savoir-faire, který kombinuje tradici a modernost. Milovníkům vína přináší kreativní a jedinečná vína, která potěší mlsné jazýčky a jež zůstanou hluboce zapsána ve vzpomínkách.

 

 

 

 

 

Signature Chef - tato kolekce vyzdvihuje světově proslulé šéfkuchaře a jejich know-how. Najdete zde vína podepsaná tváří irské kuchyně - Kevinem Dundonem, Clausem Holmem, jež vařil pro Její Veličenstvo královnu Margrethe, dánskou kuchařkou Dak Wichagoen, která dokázala 10 let udržet michelinovskou hvězdu a stejně jako Přemek Forejt je porotkyní MasterChef Denmark. Signature Chef  má i speciální kolekci věnovanou pouze špičkovým francouzským kuchařům.

Gurmánský výběr šéfkuchaře Přemka Forejta je plodem dlouhodobého partnerství s Wines and Brands. Zakladatel Klaus Hansen říká : „Jsme hluboce oddáni našemu vinařskému dědictví a životnímu prostředí a v našem přístupu k vinicím i výrobě vína se podílíme na nejvyšší úrovni kvality. To vše je řízeno úžasnou prací našich enologů. Terroir je základním kamenem této kolekce. Díky nasazení šéfkuchaře Přemka Forejta tato kolekce nabízí výjimečná vína.“

Vína pocházejí z pozemků pečlivě vybraných pro jejich kvalitu vinic v jihozápadní části jižní Francie, severně od města Narbonne. Kamenité půdy, slunce, vítr a mořská vlhkost vytvářejí vína se spoustou ovoce a jemnou rovnováhou. Všechna vína pocházejí z 30 let starých vinic a ručně se sklízí jen ty nejlepší hrozny. Červené víno zraje několik měsíců v dubových sudech té nejvyšší kvality.

Přemek si pro svoji kolekci vín vybral bílé Chardonnay a červené cuvée Cabernet Sauvignon a Merlot.

Ke každé láhvi vína je přiložen recept Přemka Forejta na pokrm, který je ideálním spojením gastronomickým spojením vína a jídla. Recept lze číst i prohlížet na videu pomocí QR kódu na visačce, která je na hrdle vína.

Bílé Chardonnay má působivou zlatavou barvu, svěží minerální aroma s elegantními tóny žlutého ovoce, vyzrálých mandarinek, karamboly a jemným květinovým nádechem. Chuť je příjemně plná, šťavnatá, minerální, s tóny žlutých špendlíků a physalis. V závěru přichází elegantní kyselinka s hořčinkou, připomínající cedrát a grep. 

Jedná se o velmi příjemné víno, které si můžete vychutnat jen tak, s přáteli. Ideálně doplní grilovaného halibuta, mušle a čerstvé kozí sýry.

Červené víno má barvu českých granátů s cihlovým okrajem. Vůně je příjemně ovocná s výrazným třešňovo-višňovým nádechem. Chuť je svěží a plná zároveň, na počátku převládají tóny červeného a černého rybízu, ty se ale postupně mění v tóny lesního ovoce. Na závěr přichází lehce kořeněná stopa ve středně dlouhé dochuti. 

Je to příjemné víno, které zrálo několik měsíců v dubových sudech. Nejlépe si jej vychutnáte s pernatou zvěřinou a pečeným hovězím masem.

Vína lze zakoupit na www.alkohol.cz