"Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější" Plutarchos

Ing. Iveta Steinerová



iveta.steinerova@gmail.com

Ušlechtilý a charismatický Pinot Noir

21.08.2022 09:31

Pinot Noir, Pinot Nero, Blauburgunder, Spätburgunder, Roučí modré nebo Rulandské modré, to vše, a ještě mnohem víc je označení jedné odrůdy, která pochází z původní révy divoké. Předpokládá se, že má svůj původ na severovýchodě Francie nebo jihozápadě Německa. Pinot Noir je dominantní červenou odrůdou Burgundska, ale pro své nepolapitelné kouzlo je zbožňována ve vinařských oblastech po celém světě.

Jak vlastně přišla ke svému názvu? Existují dvě teorie týkající se jména Pinot. Jedním z nich je, že to vzniklo proto, že hrozny mají podobný tvar jako borová šiška (francouzsky pinot). Může však pocházet z místního jména ve Francii, Pignols v Auvergne, kde se Pinot pěstuje již od středověku.

A proč Rulandské modré? Rulandské vychází z německého názvu odrůdy Pinot Gris. Tuto odrůdu v Německu rozšířil obchodník Johann Seger Ruland ze Speyeru a tak se jí začalo říkat Rulandské. Proč jsou tak ale označovány i ostatní pinotové odrůdy nikdo netuší. Český název Rulandské pro celou skupinu burgundských odrůd se tak stal světovou raritou. V České republice je povoleno uvádět na etiketě vín odrůdy Rulandské modré i název Pinot Noir.

Celý článek si můžete přečíst ZDE