"Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější" Plutarchos

Ing. Iveta Steinerová



iveta.steinerova@gmail.com

Vína z Lago di Como

12.04.2025 19:18

Dneska zavzpomínám na loňskou dovolenou, kterou jsem trávila na Lago di Como a nebyla bych to ale já, kdybych nepátrala po zdejších vínech​ ....

Víno z oblasti Lago di Como v Lombardii sice není tak známé jako jiná italská vína, ale nabízí jedinečný charakter díky specifickému mikroklimatu a tradičním odrůdám.

Vinařství v okolí jezera Lago di Como má velmi starou tradici. Již staří Římané zde pěstovali révu a oceňovali příznivé podmínky, které tato oblast nabízí. V období středověku se víno z této oblasti běžně pilo i v Miláně, kam bylo přepravováno přes jezero a pak dál po pevnině.

S úpadkem zemědělství ve 20. století a odlivem lidí z venkova však vinohradnictví téměř vymizelo. Až v posledních desetiletích zažívá oblast renesanci, a to díky nadšencům a malým rodinným vinařstvím, jako je právě Sorsasso, která začala obnovovat původní vinice i tradiční odrůdy.

Oblast okolo Lago di Como má velmi specifické mikroklima. Díky jezeru je zde mírná teplota, a to i ve vyšších nadmořských výškách. Terasovité vinice jsou často situované na jižních svazích, které zajišťují ideální sluneční expozici. Půda je kamenitá a bohatá na minerály, což dává vínům jedinečný charakter.

​Vína z této oblasti nejsou produkována v masovém měřítku a nesou ozačení zdejší apelace IGT Terre Lariane.

Setkáme se zde s odrůdami:

Verdèsa – původní a historická odrůda s květinovo-citrusovým aroma a vysokou svěžestí.

Chardonnay – pěstováno pro svěží bílé víno i jako základ pro šumivá vína.

Riesling Renano – aromatický, minerální, vhodný do kopcovitého terénu.

Incrocio Manzoni – kříženec mezi Rieslingem a Pinot Bianco.

Schiava (neboli Vernatsch) – lehká, ovocná, typická pro oblast severní Itálie.

Barbera – známá z Piemontu, zdejší vína jsou lehčí, s vyšší kyselinkou.

Sangiovese – přítomen v růžových vínech, jemný, lehký projev.

Merlot a Cabernet Sauvignon – používány spíše pro cuvée, dodávají tělo a strukturu.

Vinařství Sorsasso – rodinná tradice v Domaso

Vinařství Sorsasso se nachází  v Domaso na severním břehu jezera Como. Založil ho v roce 1997 Daniele Travi společně se svou manželkou Robertou Beltracchini. Daniele s Robertou začali s 1 ha vinic, nyní obhospodařují 4 ha. Rodina Travi má velmi dlouhou vinařskou tradici sahající až do 18. století. Právě díky svýl zkušenostem se rozhodli věnovat se obnově místní původní odrůdy Verdesa.

Agriturismo

Vinařství Sorsasso nabízí možnost degustací svých produktů, včetně vín, grappy a olivového oleje. Kromě toho provozuje ubytování s výhledem na jezero Como, kde si návštěvníci mohou vychutnat místní speciality připravené z vlastních surovin. ​

Pokud plánujete návštěvu oblasti Lago di Como, doporučuji navštívit vinařství Sorsasso a ochutnat jejich autentická vína, která odrážejí jedinečný terroir této malebné oblasti. Vzhledem k opravdu malé produkci, si vína můžete koupit pouze přímo ve vinařství.

 

Sorsasso produkuje vína bílá, růžová a červená vína pod označením Domasino. Bílé Domasino IGT Terre Lariane je svěží víno s jemnými květinovými tóny, zatímco červené Domasino má jasně rubínovou barvu a příjemnou ovocnou vůni. Růžové Domasino vzniká z odrůd Schiava Gentile, Sangiovese a Barbera.

Dnes večer si vychutnávám jejich červené víno. které je cuvée z 60% Sangiovese, 30% merlot, 5% Rosseia a 5% Barbera.

Víno má granátovouu barvu s jemně nafialovělými odlesky. Aroma v sobě snoubí ovocné tóny zahradního ovoce, čokolády a koření. Chuť je dlouhá se svěžími tóny višní. V ústech se postupně otvírají kořeněné nuance s lehkým dotekem čokolády. 

Krásné víno, které mě přenáší do pohodových dnů mé letní dovolené.